Problemer med prostata

Den mest almindelige årsag til urininkontinens hos mænd er prostataforstørrelse – det vil sige udvidelsen af ​​prostata. Forstørrelse af prostata er det naturlige fænomen forbundet med aldring. Det er årsagen til mange besværlige lidelser i urinvejen. Hvis du er en mand over 45 år og oplever urininkontinens, kan prostata muligvis være årsagen til dette .Indtil for nylig blev der sjældent hørt om prostataproblemer. Ikke mange mennesker talte eller vidste om sådanne problemer, og der blev ikke skrevet meget om dette spørgsmål. Når den gennemsnitlige levealder for en mand ikke oversteg 50 år, var problemet praktisk talt ikke-eksisterende. Siden den medicinske videnskab udviklede sig, blev forventet levealder højere. Mænd blev mere opmærksomme på deres kroppe, og prostataforstørrelse kom på toppen af ​​listen over sundhedsspørgsmål, som en moden mand burde være opmærksom på .

Hvem vedrører dette problem?

Forstørrelse af prostatakirtler påvirker næsten hele den mandlige befolkning, men kun nogle mænd oplever dens sygdomssymptomer. Hver mand over 45 år skal tjekke deres helbred og besøge en læge mindst en gang om året.

Hvis du oplever nogle problemer med det urogenitale system, er det nødvendigt at besøge en urolog. Husk, at tidlig diagnose af prostataforstørrelse kan redde dit liv. Uagtsomhed i den sags skyld kan føre til prostatakræft.

Hvad er problemets karakter?

Prostatakirtlen er normalt på størrelse med en kastanje, den skader ikke, når den presses, den er fjedrende, og dens overflade er glat. Når kirtlen udvides, vokser antallet af dets celler, hvilket presser urinrøret, der indsnævrer dens lumen. Problemer med vandladning skyldes denne indsnævringsproces.

Den såkaldte blæreudløbshindring forhindrer komplet tomrum i blæren , så blærens vægge begynder at udvikle patologiske strukturændringer. Resthjælpemidler hjælper med at udvikle urinvejsinfektioner eller blæresten. Det kan også føre til svækkelse af blæremusklerne, hvilket får urinen til at lække permanent.

De mest almindelige symptomer på prostataforstørrelse:

 • pollakisuri
 • vandladning om natten
 • pludselig trang til at urinere
 • indsnævring af urinstrømmen
 • afbrudt vandladning
 • urin dribling efter ugyldighed
 • fornemmelse af en fuld blære efter vandladning
 • vanskeligheder med vandladning, uorden.

BEMÆRK – disse symptomer kan vise tilstedeværelse af andre sygdomme – kontakt din læge, hvis du oplever noget af ovenstående.

Diagnose

Diagnostisering af prostatakirtler udføres i henhold til de standarder, der er oprettet af det internationale udvalg, der handler under protektion af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Undersøgelsen skal omfatte:

 • medicinsk samtale – evaluering af forstyrrelser og deres indflydelse på ens liv
 • undersøgelse pr. endetarm – evaluering af prostatas størrelse, form, struktur og tekstur undersøgt med en finger indsat gennem patientens anus
 • laboratorietest – generel urinprøve, biokemisk analyse, koncentration af det prostata-specifikke antigen i serumet osv.
 • yderligere undersøgelse inklusive ultralyd og uroflowmetri.

Behandling

Behandlingen afhænger af omfanget af prostataudvidelsen:

 1. I tilfælde af mænd, der blev diagnosticeret med godartet prostataforstørrelse, men ikke oplever andre sygdomssymptomer , tilrådes de at “våge vente”. Dette udtryk betyder bredere forebyggende behandling i forbindelse med observation af kirtelens ydeevne. Man skal undersøges en gang om året, ændre kosten og følge lægens råd.
 2. Hvis den godartede prostataforstørrelse medfører problemer med urinsystemet, er det på tide at overveje medicin. Denne terapi er især effektiv i de indledende stadier af sygdommen, når sygdommene er relativt små. Patientens saglæge skal forklare detaljerne i en sådan behandling.
 3. Kirurgi anbefales i ca. 10% af tilfældene med prostataforstørrelse . Operationen involverer fjernelse af forhindringen forårsaget af den forstørrede kirtel.

Det er værd at huske – godartet prostataforstørrelse er ikke en ondartet tumor, men ved at ignorere dens tegn og ikke at tage behandlingen kan resultere i udvikling af prostatacancer.

Hvordan hjælper man sig selv?

 • Hvis du er mere end 45 år gammel – skal du besøge din læge og få dig selv undersøgt – hvis du får at vide, at du er ok, så fantastisk, men hvis du har brug for behandling, har du en chance for en kort og effektiv terapi.
 • Hvis du bemærkede tegnene på godartet prostataforstørrelse, udsæt ikke lægen . Husk, at jo før en sygdom diagnosticeres, jo lettere og hurtigere vil det være at helbrede den.
 • Urininkontinens er en besværlig lidelse – hvis det også vedrører, sikrer du din komfort og skønsbeføjelse, der beskytter dit undertøj med specielle Seni Man blære kontrolpuder.
DanishEnglishGermanPolish
Add to cart